İlk 6 ay bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünün doğada bulunan en besleyici besin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Anne sütü ayrıca bebekleri ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklardan ve alerjilerden korur. İlk dört ay bebeğin anne sütü dışında suya ya da başka sıvılara(meyve suyu, bitki çayı vb.) ihtiyacı yoktur. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen gıdalar bebeğin emme isteğini azaltacağından anna sütünden yeterince faydalanmasını engeller.
Doğumdan sonra ilk günlerde salgılanan anne sütü çok besleyicidir. Bebeğinizi 1-2 saat aralıklarla veya her ağladığında emzirerek anne sütünden optimum faydalanmasını sağlayınız.
Anne sütü ile beslenen bebeklere 4. Haftadan itibaren D vitamini takviyesi yapınız. Bunun için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Bebeğinizi emzirirken rahat bir pozisyonda tutunuz ve bebeğinizin yalnızca göğüs ucunu değil, meme etrafındakı koyu renkli bölümü de kavramasına dikkat ediniz. Her emzirmede farklı göğüs kullanmaya dikkat ediniz. Bu, iki memenin de verimli çalışarak istendiğinde süt vermesini kolaylaştıracaktır.
Bebeğinizin yeterince süt aldığını haftada en az 150 gr. kilo almasından ve gunde en az 6-7 kez altını ıslatmasından anlayabilirsiniz.
Emziren annelerin günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmesi verimli süt alabilmeleri açısından önemlidir. Ayrıca tüm besin gruplarından düzenli olarak yemek sizin, dolayısıyla da bebeğinizin, daha geniş spektrumlu vitamin ve mineral almasını sağlar. Emzirme döneminde sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Çay ve kahve tüketiminin ise mümkün olduğunca az olması gerekmektedir.
Anne sütü oda sıcaklığında 6 saat, buzdolabında 24 saat, derin dondurucuda ise 6 ay değerini kaybetmeden saklanabilir. Çalışan anneler sütlerini bu şekilde saklayarak bebeklerine verebilirler. Anne sütünü kaynatmak sütün yapısını bozacağından hiç bir zaman kaynatılmamalıdır. Sütü ılıklaştırmak için kavanoz sıcak suda bekletilebilir.